Szabadidő a természetben: kirándulás a Kiskunsági Nemzeti Parkban

 

A Kiskunsági Nemzeti Park csodálatos természeti élményeket biztosít, a nap végén pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés kecskeméti szállodánkban. Ajánlónk következik!

A Kiskunsági Nemzeti Park, mely 1975 óta büszkélkedhet nemzeti park címmel, Magyarország egyik legértékesebb természeti területe, mely ma már több mint 50 000 hektáron terül el. A Duna és a Tisza között elterülő park a természet szépségét és változatosságát őrzi, mely nem csak a magyarok szívét dobbantja meg, globális jelentőségét az UNESCO is elismerte.

A flóra és fauna gyöngyszemei

A Kiskunság flórája rendkívül gazdag, a homokpuszták, buckák, szikes tavak és mocsarak változatos növényvilágot rejtenek. A parkban olyan különlegességek figyelhetők meg, mint például a homoki nőszirom, a homoki kikerics, valamint a gyapjas csüdfű, amelyek a homokfelszínek értékes növényei közé tartoznak.

Legalább ennyire lenyűgöző a Kiskunsági Nemzeti Park állatvilága, a túzok, a kék vércse, az ugartyúk és a pusztai gyalogcincér mind-mind megtalálható itt. A Felső-kiskunsági-tavak és mocsarak ritka élőhelytípusnak számítanak, amelyek otthont adnak gulipánoknak, gólyatöcsöknek és küszvágó cséreknek is.

A parkban számos védett faj él, köztük a nemzetközileg védett rákosi vipera, amely az Alföldön egyedül itt található meg, de különleges lakó a fűrészeslábú szöcske is. A látogatók kis szerencsével megpillanthatnak mocsári békát, a madarak világából a rétisas vagy a vörös gém is gyakori és különleges látvány lehet.

Látogatóközpont és tanösvények

Nem kérdés, hogy a nemzeti park értékeit védeni kell, de szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne testközelből megcsodálni. A park látogatóközpontja, valamint a bejárható tanösvények egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a természet szerelmesei közelebbről is megismerkedjenek a kiskunsági tájjal, annak növény- és állatvilágával.

A felfedező nap kiindulópontja lehet a Kecskeméten található látogatóközpont, ami érdekes kiállításokon, interaktív programokon keresztül ad betekintést a Kiskunság természeti értékeibe. Nemrégiben zárult le egy ökoturisztikai projekt, amelynek keretében még több bemutatóhely és információs pont jött létre a környéken.

 

A park számos tanösvénye kínál lehetőséget a természetjárásra. Ezek közül néhány kiemelkedő példa:

  • Boróka Tanösvény (Bugac): Ez a tanösvény a Madarak és fák útjával összeolvadva egy új nyomvonalon vezet keresztül a bugaci pusztán.
  • Sirály Tanösvény (Szegedi Fehér-tó): A Szatymaz melletti Fehér-tónál található tanösvény a vízi világ csodáit tárja elénk.
  • Báránypirosító Tanösvény (Fülöpháza): A tanösvény hosszabb és még izgalmasabb lett, friss információs táblákkal várja a látogatókat.

A Kiskunsági Nemzeti Park ideális helyszín egy élményekben gazdag nap eltöltésére, hiszen nem csupán egy természetvédelmi terület, hanem egy élő múzeum. Akár egyedül, akár családdal vagy barátokkal érkezik, a park változatos tájai és biodiverzitása felejthetetlen emlékeket ígér. Ha elfogad egy tippet, ne felejtsen el távcsővel készülni, a parkban élő állatok megfigyelése különleges élmény!

Egy hosszú nap a szabadban eltöltve feltölti a lelket, de alaposan kifárasztja a testet, így hát nincs is annál jobb, mint a nap végén visszatérni a városba, az előre lefoglalt kecskeméti szállás kényelmes szobájába. Engedje, hogy a természet közelsége és a szállodai pihenés tökéletes kombinációja tegye felejthetetlenné itt tartózkodását!

Tervezze meg utazását és foglaljon szállást honlapunkon keresztül, ha pedig kérdése lenne, lépjen velünk kapcsolatba!