Leskowsky Hangszergyűjtemény

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében.

 

EGYÉNI LÁTOGATÓKNAK

Minden látogató számára biztosított a szakértő, személyes tárlatvezetés magyar és angol nyelven. Ennek során a hangszereket megfoghatják, mindenféle zenei előképzettség nélkül is megszólaltathatják, átélhetik a hangok születését, kipróbálhatnak olyan zeneszerszámokat, amiket azelőtt még soha, különleges zenés élményekkel, értékes tudással gazdagodhatnak. (Hétvégente javasoljuk a telefonos bejelentkezést.)

 

CSOPORTOS LÁTOGATÓKNAK

diákok szórakoztató, zenés előadások és interaktív foglalkozások keretén belül megismerkedhetnek a legérdekesebb hangszerekkel. Zenei, földrajzi, kultúrtörténeti, fizikai ismereteik szórakoztató, kísérletező, megtapasztaló formában gazdagodnak.

 

felnőtt csoportok élő zenés hangszerbemutatón keresztül ismerhetik meg a magyar népi hangszerek világát, valamint távoli kultúrák különleges hangszereit. A látogatók kézbe foghatják, kipróbálhatják a hangszereket, megtapasztalhatják a közös zenélés élményét.

 

A különböző gyűjteményekről és hangszerekről

 

A Leskowsky Hangszergyűjtemény kollekciója hazánk legnagyobb látogatható hangszergyűjteménye, melyben megtalálhatók népi-, klasszikus-, kísérleti és teljesen egyedi hangszerek is. A gyűjtemény erőssége abban rejlik, hogy nagyon változatos, mind hangszer-osztályozási szempontból, mind pedig földrajzi elterjedés szerint. Emellett egy rendkívüli sajátossága a hangszergyűjteménynek az, hogy az itt kiállított hangszerek nagy része működőképes, megszólaltatható darab, melyeket a látogatók is kipróbálhatnak.

 

Gyűjteményünkben nagyon fontos szerepe van annak, hogy a hozzánk betérők kézzelfogható módon megismerjék a hangszerek csodás világát és a hangszereken keresztül rácsodálkozzanak az emberi kultúra sokszínűségére. Leskowsky Albert is ebben a szellemiségben alapította múzeumát.

 

Gyűjteményét a korai, németországi darabok után a Dél-Alföld citerái követték. Jelentős számú, az 1800-as évekből származó tambura látható, hallható a Leskowsky Hangszergyűjteményben. Emellett osztrák, német, angol, amerikai, finn és kísérleti citerák is megtalálhatóak, valamint olyan képzőművészeti alkotások, melyeket citerába álmodott meg a művész.

 

A citerák mellett az egyéb magyar népi hangszerek gyűjtését is elkezdte Leskowsky. Számos magyar népi furulya szinte minden tájegységről, tárogatók, tucatnyi tekerő és cimbalom, népi hegedűk, népi gyermekjátékok, kecskedudák, tamburák gazdagítják a magyar népi hangszerkészítők munkásságát bemutató tárlatunkat. A legidősebb magyar népi hangszereink az 1800-as évek elejéről (citerák és furulyák), a legfiatalabbak pedig napjainkban készültek. Magyar népi hangszereink közül sok olyan állapotban van, hogy bárki által megszólaltathatóak.

 

A magyar népi hangszerek mellett jelentős nemzetközi gyűjteményünk is van. Elsősorban Európából, Ázsiából és Afrikából származó fúvós, ütő- és húros hangszerek gazdagítják a gyűjteményt. Ezekenek a hangszereknek a nagy részét Leskowsky Albert személyes utazásai során szerezte be, de vannak olyan darabok is, melyek felajánlásból kerültek a gyűjteménybe. Dombra, tapsur, tar, sarangi, nikkelharpa, hardangerfiddle… Csak néhány név a külföldi hangszereink közül.

 

Leskowsky Albert nemcsak gyűjtötte a hangszereket, hanem azok feltalálója is volt. Számos kísérleti hangszert fejlesztett ki és több olyan képzőművészeti alkotást készített, melyek megszólaltak, melyek hangzó szobrok, vagy képek. Experimentális hangszereiről japán és amerikai szaklapok cikkeztek, kísérleti zenei albumai megjárták a kísérleti zene egyik fellegvárának számító New York szaklapjait is. Ezeknek a hangszereknek a nagy része a Stúdióban van kiállítva, ahol nemcsak hangszerként, hanem extravagáns megjelenésű lakberendezési tárgyként is szolgálnak.

 

A Leskowsky Hangszergyűjtemény több olyan hangszerkollekciót is kiállít, melyek nem Leskowsky Albert gyűjtései. A Nemzetközi Kerámiastúdióban hosszú éveken keresztül került megrendezésre az “Agyag hangja” szimpózium, melyet Bán Mariann vezetett. A művésznő egészen haláláig nagyon jó kapcsolatot ápolt a Hangszergyűjteménnyel. 2013-ban ajándékozta számunkra az egyedülálló cserépsíp gyűjteményét. Ez a 216 darabból álló kollekció olyan darabokból áll, melyeket Bán Mariann a világ különböző pontjain gyűjtött. Vannak köztük művészeti alkotások, gyermekjátékok és olyanok is, melyeket szakrális célokra használtak.

 

Bán-gyűjtemény mellett egy másik jelentős anyag Péter Vladimir paraszthegedű gyűjteménye. Ezeket a hangszereket olyan zenészek készítették, akik nem voltak hangszerkészítő mesterek, viszont megpróbálták lemásolni a mesterhangszereket, hogy zenei igényeiket kielégítsék. Változatos formavilág és anyaghasználat jellemzi ezeket a hangszereket.

 

A Leskowsky Hangszergyűjtemény kollekcióját a maga teljességében megismerni talán csak több személyes látogatás alkalmával lehetséges. Amennyiben Ön kutatási célból szeretné meglátogatni a gyűjteményt, úgy munkatársaink örömmel állnak rendelkezésre. Érdemes látogatás előtt bejelentkezni, hogy az érdeklődése fókuszában lévő hangszerekről a lehető legtöbb információval tudjunk szolgálni.

 

Kapcsolat

Leskowsky Hangszergyűjtemény

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 15.

(Hírös Város Turisztikai Központ)

Telefon: +36-76/486-616, +36-70/518-0801

Honlap: www.hangszergyujtemeny.hu