Kecskeméti városi séta: Kodály Zoltán nyomában

Ha Kecskeméten szállást keres, a város szívében elhelyezkedő hotelünket ajánljuk, ha pedig fogékony a zenei kultúra iránt, a kodályi örökség helyszíneit se hagyja ki!

Kodály Zoltán és Kecskemét kapcsolata egy érdekes és fontos téma, amely sokat elárul a zenei kultúra és egyben a város történelméről. Kodály a városunkban született, és bár nagyon korán elkerült innen, élete végéig kecskemétinek vallotta magát. A környéken számos helyszín emlékeztet a világhírű zeneszerzőre, erről fogunk most egy kicsit mesélni.

Ismerjük meg Kodály munkásságát!

Kodály Zoltán munkássága jelentősen befolyásolta a magyar és a világzene fejlődését. Műveinek, egyedülálló pedagógiai módszerének és gyűjtőmunkájának köszönhetően a zene mindenki számára elérhetővé vált:

  • Zeneszerzői munkássága: Zeneszerzői életműve olyan alkotásokat ölel fel, melyekben összefonódik a magyar népzene és a modern zene. Legismertebb művei a Psalmus Hungaricus, a Háry János-opera, a Székelyfonó és a Galántai táncok.
  • Zenepedagógiai munkássága: Zenepedagógiai munkássága a 20. század egyik legjelentősebb vívmánya. A Kodály-módszer a zenehallgatásra, éneklésre és hangszeres játékra épül, a célja pedig, hogy a gyermekek már egészen kicsi korukban megismerkedjenek a zenével.
  • Népzenei gyűjtő munkássága: A 20. század elején Bartók Bélával közösen gyűjtöttek népdalokat Magyarországon és a környező országokban. Ennek a munkának köszönhető, hogy a magyar népzenei anyag jelentős része megőrződött.

A kodályi örökség helyszínei Kecskeméten

Szülőházának emléktáblája

Kodály Zoltán 1882. december 16-án látta meg a napvilágot, és bár szülőháza ma már nem áll, annak helyén, a Vasútállomás épületének falán egy emléktábla kapott helyet, ez jelzi, hol született méltán híres zeneszerzőnk.

Leskowsky Hangszergyűjtemény

 

A Leskowsky Hangszergyűjtemény öt kontinens hangszereit vonultatja fel, melyekkel interaktív tárlatvezetés keretein belül ismerkedhetnek meg mindazok, akik izgalmas kulturális programot keresnek a városban.

Kodály Intézet

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete a Szent Miklós templom rendházában működik, mely helyet ad egy kiállításnak is, ami bemutatja Kodály életútját és munkásságának főbb állomásait.

Psalmus Hungaricus

Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára állíttatta a város a Psalmus Hungaricus névre keresztelt, gótikus táblaoltárokra emlékeztető alkotást, ami Szemők Zsuzsanna szobrászművész keze munkáját dicséri.

Harangjáték a Városházán

Természetesen a mester születésének 100. évfordulója sem maradt emlék nélkül, ez alkalomból készült a harangjáték, ami a Székelyfonó dallamát idézve valamennyi nappali órában megszólal Kodály Zoltán emlékére.

Az első magyar ének-zenei általános iskola emléktáblája

1950-ben Kecskeméten alapították hazánk első ének-zenei általános iskoláját, melynek létrejöttében fontos szerepet játszott Kodály, így az intézmény 1967 óta az ő nevét viseli. Az iskola ma már más helyszínen működik, de az egykori iskolaépület helyén álló ház falán emléktábla áll.

Ha a városban jár és szállást keres

A Boutique Hotel Center a főtéren kapott helyet, melynek köszönhetően a város legtöbb nevezetessége, köztük a kodályi örökség helyszínei is könnyedén elérhetőek, és szívesen ajánlunk útvonalat egy kellemes sétához bejárni mindezt. Kecskeméti szállodánk kétágyas szobákkal és jól felszerelt apartmanokkal várja a vendégeket abszolút modern környezetben, a legnagyobb kényelemben.

Ha elnyeri tetszését mindaz, amit itt, a honlapunkon lát, foglaljon szállást és látogasson el hozzánk személyesen is!