Egynapos kerékpáros kaland Kecskeméten

Fedezze fel Kecskemétet kétkeréken! A kerékpár kölcsönzésről részletes információkat ITT olvashat.

 

A városnézés a Szabadság térről indul, és a Kecskeméti Vadaskertnél ér véget. A túra során útba ejtjük Kecskemét Főterét, ahol megcsodáljuk a főtér templomait. Innen áttekerünk a virágokkal és szökőkutakkal díszített Rákóczi útra, majd onnan a Klapka utcán keresztül a Bozsó Gyűjtemény az első állomás. Tovább haladva a Csáktornyai utca és a Mártírok útja mentén végül megérkezünk a Kecskeméti Vadaskerthez.

1. Szabadság tér

A túra első állomása a Szabadság téren található kecskeméti Tourinform iroda, ha nincs kerékpárja, itt kölcsönözhet!

Az iroda szomszédságában áll a Luther-palota, amely szecessziós stílusban épült, Mende Valér tervei alapján. Az épület eredeti képét később emeletráépítéssel megbontották. 1997-ben belül kisebb javításokat végeztek rajta. Ma az alsó szinten üzlethelyiségek működnek, a felsőbb szinteken lakások vannak. Érdekesség, hogy Petőfi Sándor az épület helyén álló egykori evangélikus iskolában tanult 1828 és 1831 között.

 

2. Főtér

A történelmi főtér sajátossága, hogy az országban egyedülálló módon szinte az összes felekezet temploma megtalálható itt: a török hódoltság ideje alatt épült református templom, a város legrégebbi épületeként számon tartott Barátok temploma, az Ybl Miklós tervezte Evangélikus templom, a Kecskeméten letelepedett görög kereskedők által építtetett Szentháromság ortodox templom éppúgy, mint az 1970-es években a Tudomány és Művészetek Házává átalakított zsinagóga, vagy a 18. század elején emelt piarista templom. A főtéren magasodik a város talán legismertebb épülete, a 73 méter magas Nagytemplom.

 

3. Rákóczi út

A Rákóczi út az 50-es években motorversenyek színhelye volt, és itt kapott helyet a városi mozi is, melyben 1913 novemberében tartották az első filmvetítéseket. Mára funkciója megváltozott, és Hírös Város Turisztikai Központ néven multifunkcionális rendezvényeknek ad otthont. Itt működik a Kelemen László Kamaraszínház, és itt található az európai szinten egyedülálló, több mint kétezer hangszert tartalmazó Leskowsky Hangszergyűjtemény is. Ezen kívül a Rákóczi úton található a Cifrapalota, a Törvényszék épülete, és a volt Úri Kaszinó is.

 

4. Bozsó Gyűjtemény

A gyűjtemény megalapítója Bozsó János festőművész 1922. december 27-én született Kecskeméten. Művészetét az érzelmi töltöttség tette egyedivé, számára ez volt a legfontosabb kifejező eszköz és cél is egyben. A festés mellett másik nagy szenvedélye a gyűjtés volt, valamint ezen keresztül a néprajz, a nép- és iparművészet ápolása. A Bozsó Gyűjtemény a Klapka-házban, a művész egykori otthonában kapott helyet. A ház öt termében követhetjük nyomon Bozsó János munkásságát. A Hanga Óragyűjtemény 2012 óta gazdagítja a múzeum kínálatát.

Cím: 6000 Kecskemét, Klapka u. 34.

Elérhetőség: +36-76/417-130, www.bozso.net

Nyitvatartás: csütörtök-vasárnap: 10:00-18:00

 

5. Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskert területileg az ország legkisebb állatkertje. Az intézmény létesítése az I. Vadászati Világkiállításhoz kapcsolódik, amelyet a fővárosban rendeztek ugyan, de az ott bemutatott hazai élőállat-gyűjteményt Kecskemétnek ajándékozták, sőt ideköltözött a világ-kiállítás jelképe, a dámszarvas szobor is. Így 1971-ben a város vezetése úgy döntött, hogy létrehozza a Kecskeméti Vadaskertet. Azóta a fajösszetétel jelentősen kibővült, csodálatos egyedeivel a Föld minden kontinense képviselteti magát.

Cím: 6000 Kecskemét, Műkerti sétány 1.

Elérhetőség: +36-76/320-121, www.zookecskemet.hu

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10:00-18:30

 

Kellemes időtöltést kívánunk Kecskeméten!