Kecskeméti szálloda kézzelfogható történelemmel körülölelve

Kecskeméti szállodánk közelében számos történelmi jelentőségű nevezetességgel találkozhat és egy kis városnézéssel legendák főszereplőit fedezheti fel!

 

Bár szállodánk teljes mértékben a modern kor igényeit szolgálja, ha eltölt nálunk néhány éjszakát, javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a környékkel, ahol a történelem kézzelfogható darabkáival találkozhat. Számos épület és műemlék őrzi magában a város történetét, melyeket mindenképp megéri személyesen is megcsodálni, de addig is, míg ellátogat hozzánk, hoztunk egy kis kedvcsinálót. Íme Kecskemét történetének nevezetes állomásai egy kis kulturális kitekintővel!

 

Kereskedelmi csomópont a Duna-Tisza közén

 

A város neve 1353-ban tűnt fel először, története azonban egészen az ókorig nyúlik vissza, jelentős avarkori kincsleletek ma is megtekinthetők a Cifrapalota állandó kiállításán. Ennél jóval több emlék maradt fenn a középkorból, amikorra Kecskemét – szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően – fontos kereskedelmi csomóponttá és vásározóhellyé vált. A 14. századra önálló városi rangot kapott és bár később a környéken élő kunok közigazgatási székhelye lett, megmaradt magyar városnak.

 

A beszélő köntös és a város védőszentje

 

Mivel a budai pasának itt volt magánbirtoka, a város a török hódoltság ideje alatt védelmet és jogi kedvezményeket élvezett. Ebből az időből származik a legenda Kecskemét titkos fegyveréről, a szultántól kapott köntösről, ami csodálatos erejével óvta a környéket és lakóit. Ez az a bizonyos köntös, amiről Mikszáth Kálmán is írt, és ami a történet szerint a mai napig védelmezi Kecskemétet a Barátok templomába befalazva.

 

A Barátok temploma azért is ismert a város őreként, mert a kereskedők és egyben a város védőszentjéről lett elnevezve, hivatalos nevén ez a Szent Miklós plébániatemplom. Bárki vagy bármi védelmezte is Kecskemétet, tény, hogy az országrészek közti kereskedelem lebonyolítójaként a Habsburg uralom idején is fontos szerepet kapott, így lassan, de biztosan a Duna-Tisza közének legjelentősebb településeinek egyikévé vált.

 

Puszták metropolisza, híres magyarjaink városa

 

A 18. századra Kecskemét a legnagyobb mezővárossá és egyben a Magyar Királyság negyedik legnépesebb városává nőtte ki magát. Az óriási pusztákon szürkemarha csordák, ménesek és nyájak jószágai legeltek, eközben a város otthont adott a legnagyobb országos vásároknak, és hazafiságával is nevet szerzett magának. Kecskeméten született Katona József és Kodály Zoltán, itt volt kisdiák Petőfi Sándor és vált íróvá Jókai Mór, aki a puszták metropoliszaként hivatkozott a településre.

 

Az iparosodás Kecskemétet sem tudta elkerülni

 

A város a modern korban is állattartásra, gabonatermelésre, illetve az így születő termékek kereskedelmére alapozta gazdaságát, és sokáig elkerülte az iparosodás. A 20. századra viszont már ipari méretűvé vált a szőlészet, valamint a gyümölcskertészet, a nagy konzervgyárak pedig már nem csak a környéket látták el, hanem külföldi exportra is termeltek. Kecskemét ma megyei jogú város, gazdasági és kulturális központ lévén továbbra is a Duna-Tisza közének legjelentősebb települése.

 

Szállás Kecskeméten, nevezetességek szomszédságában

 

Ha kedvet érez, hogy megismerkedjen a város történelmi és kulturális kincseivel, keresve sem talál jobb szállást a miénknél, de néhány órát akkor is érdemes szakítani a környék felfedezésére, ha üzleti úton van vagy épp romantikus hétvégét tölt kedvesével. Kecskeméti szállodánk maximális kényelemmel, vendégszerető személyzettel várja, és természetesen szívesen segítünk a programszervezésben is. Foglaljon szállást nálunk!